Uppåt
Systrarna
Uppdraget
Floda
Skyllinge
Stora Malm
Östra Vingåker
Västra Vingåker
Österåker
Julita
Näshulta

Det var en gång åtta systrar...

   Ja det var inte vilka systrar som helst… Utan det var åtta systrar som av vår herre utrustats rikligt, men med lite olika förutsättningar. De hade alla fått berg, jord och vatten… De hade tilldelats skog och växter, vilda djur och tama. De hade fått varsin stam som de kunde husera med och sätta att förvalta sina landamären. Och inom sig hade de där systrarna utsett friherrar, grevar och baroner, som hade tilldelats sina egna landområden.

Men i gengäld hade dessa fått lova systrarna att bygga en kyrka i varje socken och underhålla den och se till att herrens ord predikades för allmogen. Och de fick se till att vägar byggdes och underhölls så att folk kunde transportera sig genom socknarna, - Ja framförallt till kyrkan förstås, så att de skulle kunna hålla sig informerade som stora händelser som timade i vårt rike. Men nu hade många år förflutit i deras respektive socknar. 

I bygderna gick nu folket omkring och pysslade med både jordbruk och skogsbruk. Där hade blivit ett dunkande från stångjärnshamrar och ett pysande från kolmilor, och på de stora sjöarna stävade segelskutor och ekor med virkeslaster och all sköns förnödenheter som behövdes för det dagliga livet. Men mest av allt klarade folk sig själva i de här socknarna. För det man behövde, det fick man också tillverka själv. 

Varje bondmora och bonde fick utrusta sitt hemman så att de kunde försörja en hel hoper människor. Barn, mor- o farföräldrar, drängar och pigor, inhyses och så alla djuren. Hushållen var stora, allt som oftast, och då krävdes det att alla drog sitt strå till stacken för att det skulle bli mat på bordet. Men mat blev det inte alltid, nej, under den senaste tiden hade mycken svält och elände farit genom socknarna, och med detta kom även sjukdomar. 

Man talade om att den onde, Hin själv, gick ikring i stugorna och spred elakheter och armod.  Så det gällde att vara till lags och inte reta i onödan. Dock, om hade man det rätt ställt med Tomtefar på gårdstunet, och med Skogsrå’t långt därinne bland mäktig tall och gran, eller med Sjöråa som lurade under ytan i fiskevattnen, och hade man dessutom läst katekesen. Ja då kunde man nog gå säker från olycka och bedrövelse, då kunde fäna få ro, blodet levra sig och visthusboden slippa påhälsning.

Men, om vi nu skulle titta lite närmare på de åtta sockensystrarna, som alla styrde över varsin kyrksocken i nordvästra Sörmland. Sju av dem, hade sina socknar i Oppunda härad i Nyköpings län, medan den åttonde och minsta systern, hade fått sig tilldelad en socken som hörde till de västligaste trakterna av Östra Rekarne Härad i samma län. 

Den första systern hette ”Floda”. Hon var välväxt. Bred över höften, med en fyllig barm. Hennes bruna, tjocka hårsvall och djupblå blick gav ett säkert intryck. Hon var en arbetets dotter och vid hennes sida stod alltid ”Argus”. Den starkaste av dragoxar. Ett fåtal friherrar hade vunnit hennes gunst och tilldelats säterier inom rå och rör. Men där fanns mer frie bönder på gårdar inom hank o stör. Dessutom i både torp och backstuga. Hos henne skulle ingen känna sig hemlös och otrygg, nej hos henne skulle folk arbeta och leva i sämja. ”Mat på bordet” var hennes valspråk. För bofaste såväl som vandrare.

Den andra systern hette ”Skyllinge”.  Hon var stark och ståtlig. Rågblond med blåklint i blick. Inte alls så bred som Floda, nej smärt och smidig som en vidja, kvick till beslut, men sparsam och utan stora åthävor. I hennes land fanns endast en vasall men den friherren tjänade henne väl. Hennes domäner var inte lika ymniga som Flodas, men där fanns så alla kunde bli mätta, ”Flit och Nit” var hennes valspråk. En vädur, stor och grov, var hennes ledsagare.

Den tredje systern hette ”Malm”. Hon var bredaxlad och kunde nästan mäta sig med Floda när det gällde storlek. Det svarta hårsvallet följde hennes viga kropp ända till ryggslutet och hon var nästan alltid klädd som en ädling.  Hennes följeslagare var en förnäm hingst, med en man, som likt hennes långa hår, spelade i vinden. 
Det hade gått henne väl under de senaste århundradena, mest på grund av att hon hade en stark och mäktig vasall inom sina gränser som utvecklat näringarna inom socknen och anlagt både stångjärnsbruk och duktiga jordbruk. Hos henne hade de gemensamt beslutat att hysa sitt "Ting" och låta rättvisa skipas. Hon hade därför valt ”Lag och makt” till sitt valspråk och hon vill helst bli kallad ”Stora Malm

Sedan kom ett tvillingpar. Men de var så olika de kunde bli, för den ena hade ränt i höjden och med tiden svält ut så pass att; - ja faktiskt så att hon nu var den mest omfångsrika av de åtta, medan den andra började ty sig lite mer åt ”Malm”, som hon kände ett nära samröre med. Från början hade de bägge fått den största ytan av alla att husera på, men det gick inte bättre än att de råkade i luven på varandra och fick börja dela på sig för en trehundrasextio år sedan ungefär. Vingåker var deras namn och de fick så heta, även fortsättningsvis, men den största av dem, kallade syskonen hädanefter för "Västra Vingåker" och den lite mindre, ja hon fick heta "Östra Vingåker”.

Nu skall ni inte tro att "Östra Vingåker" var efterkommen bara för att hon var mindre än syster sin,  - "Nejdå !". Hon hade fått rejäla vattendrag och sjösystem dragna genom sin socken, men dessvärre lite sämre jordar som inte alltid var de bästa för åkerbruk. Fast den prövningen hade hon bemött på det allra bästa. Därför hade hon satsat på kreativa friherrar med skarplynne och driftighet. Så i hennes socken fanns både stångjärnshamrar och manufakturhamrar, och det fanns massor med flitiga skogstorpare som kolade i skogarna och fiskade i sjöarne 
- Jo men visst, det är klart att det även fanns gårdar och jordbrukare också, ty nästan alla var innerst inne bönder.
 
Hon var nöjd med tillståndet i sin socken och ”Snille och smak” blev hennes valspråk, nu när hon äntligen fick råda sig själv. Vid sin sida hade hon en fiskgjuse som med vaksam blick höll henne informerad om vad som tilldrog sig i hennes domäner.

   Sen har vi då kommit till den femte systern, och som jag sa tidigare hade hon fått stora rika bygder att ställa med. 
- Om de andra systrarna hade två stångjärnsbruk så skulle hon ha tre ! 
- Hade de en kyrka, så skulle hon ha två !
- Hade de två gästgivargårdar, så hade hon fem ! 

"Västra Vingåker"
var hennes namn och visst var hon stor och grann där hon låg och bevakade gränserna ut mot Örebros och Linköpings Hövdingedömen. Hon hade en stor och grann kyrka och rika och stolta storbönder med rejäla gårdar. Där fanns de vackra sockendräkterna - ja de fanns förstås sockendräkter även hos de andra -  men de flesta ansåg nog hennes dräkter för de grannaste. Så vad väljer då denna mö, med sina tvenne vargar liggande vid fötterna, som sitt valspråk: Jo ”Heder & Ära

   Men nu är det dags för lilla pigga syster Österåker. Den sjätte i ordningen, Ett kärvänligt leende och pigga bruna ögon möter den som har glädjen att språka med henne. Vid sin sida har hon alltid en korp, som vi ju vet är vishetens fågel. Hon har resolut utsett endast en friherre på sina domäner. Resten av bygden skall fria bönder tilldelas och där själva förkovra sin mark inom hank o stör. Nu hörde det till saken att hennes trakt var liten till ytan, men alls icke arm. Nej, där fanns goda spannmålsjordar och ett arbetsvilligt folk, men kanske ibland för många till antalet för att kunna försörja sig på det som marken gav. Därför var hennes stam i stor utsträckning ett resandefolk som genom handel drygade ut sina inkomster. Hennes valspråk är ”Arbete ger frid ”.

   Den sjunde systern heter Julita. Hon är känd för sin skönhet och mångsidighet och hon leder sin socken med inspirerande men krävande instruktioner om alltings vård. Hennes mörka hår är oftast dolt under sidenschalett och de gröna ögonen ber alltid om absolut uppmärksamhet, Mången kavaljer har under dansens virvlar njutit av hennes älskliga charm. Under flera år har hon också tillåtit ett antal friherrar på stora gårdar att sköta bygdens lekamliga försörjning. För den andliga var fordom ett kloster anlagt men ett rykte for över nejden som påstod att munkarna börjat missköta klostret och därför fick lämna det. Detta tog henne hårt, men hennes friherrar lät då bygga till den gamla klosterkyrkan och nu stod där en bländande vacker kyrka vid sjön Öljarens strand. I hennes knä låg alltid den tama rävhonan "Saba", vars namn härrörde från klostret. Hennes valspråk är ”Kärlek och Tro

   Den åttonde systern lystrar till namnet Näshulta. Det är den minsta systern i skaran. Hon är en snäll och vän kvinna som har en vana att uppoffra sig för det bästa, men listigt dra fördelarna av andras tacksamhet. Hennes glittrande skratt och varma bruna ögon ger henne många förtrogna vars vänskap hon värderar högst av allt. Hennes socken var liten och hon önskade att den skulle ha en stark vasall som kunde ge trygghet åt allmogen men därutöver fick den gärna ha flera friherrar, om de kunde dra jämt. Hennes skogsbevuxna och kuperade bygd var lodjurets hemvist, därför hade hon en kelen lodjurshanne som sin favorit. Hennes valspråk är: Tjäna i glädje

De åtta systrarna kom rätt bra överens, men satt en dag vid det stora slagbordet i matsalen, och kivades om tillståndet ute i socknarna. För nog hade de uppsnappat ett och annat under sina vandringar i de prunkande trädgårdarna och parkerna och visst hade det "tisslats och tasslats" vid spelborden då förströdde sig med damspel och bräde... 

Plötsligt slog ”Malm” näven i bordet. Nu var det dags att informera sig om hur det egentligen förhöll sig. Hur hade de usla folken det i sina slott och kojor? Hade svälten nått även deras socknar? Arbetade de duktigt? Fanns där rättvisa? Var de rättrogna och starka i anden? Fanns där kärlek och hopp? Fanns där intriger och ränker som kunde skapa oro? Förföll de åt synd och skörlevnad? Hur förkovrade friherrarna och bönderna sina näringar inom jordbruk och bergsbruk?

Ja, frågorna var många, och man ville inte längre sväva i ovisshet, utan beslutade sig för att snarast - ja helst redan efter desserten - kalla in några kunskapare för att förvissa sig om huru det förhöll sig. Den första rapporten skulle avlämnas nyårsafton år 1800, och ge systrarna en ”nulägesbeskrivning”, för att använda en modern term. Därefter skulle man analysera fakta och utarbeta en strategi för sina socknar. Operativa handlingsplaner skulle författas och iscensättas.

Men stopp!  - Man fick icke hasta inför en sådan tung och skickelsediger uppgift som detta. Dessutom önskade man flera redogörelser och därför ville man att kunskaparna skulle leva ute i bygderna länge, ja helt säkert under många år.  För systrarna ville väl veta hur folket ute i bygderna anpassade sig till den oroliga omvärld de visste skulle komma om något århundrade. Och man ville att detta skulle utmynna i ett digert verk. Måhända ett bokverk...

   Här skulle komma att ställas stora krav på de bägge kunskaparna. Ty med taktfullhet och diskretion, skulle man nu beblanda sig med allmogen. Leva på bondehemman, adelssäterier, i backstugor och torp, smyga sig in i sakristior och på brukskontor, vandra längs vägarna, fånga upp skvaller på gästgivargårdar och torg. Sitta på sockenstämmor, lusläsa kyrkoböcker och protokoll.

 - Ja det var sannerligen ett digert uppdrag, som väntade dessa kunskapare. Systrarna babblade ivrigt i munnen på varandra och kom än med det ena förslaget, än med det andra…


 

Hernbloms Bokförlag, Kyrkvägen 3, S-643 60  Julita, tel: +46 150 913 77, mobile +46 708 213 777